مخزن آتش نشانی (به انگلیسی: Cistern for fire) طبق اعلام سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی برای آپارتمان، شرکت، کارگاه و دیگر موارد به ...
مخزن آب آتش نشانی
مخزن آتش نشانی، یک منبع ذخیره آب است که در ساختمان نصب میشود تا در صورت آتشسوزی و حریق از طریق لولهکشی و دریچههای مخصوص، آتش را با آب ذخیره شده، مهار کند. مخزن ذخیره آب آتش نشانی برای جلوگیری از آتشسوزی و مهار آتش کاربرد دارد. از مخزن آتش نشانی به صورت جداگانه و به صورت اشتراکی با منبع ذخیره آب میتوانید استفاده کنید.
مخازن پلی اتیلن سه لایه و چهار لایه آنتی باکتریال جهت استفاده به عنوان مخزن آتش نشانی بسیار مناسب است؛ زیرا در اغلب مکانهایی که از یک مخزن برای شرب و اطفاء حریق استفاده میشود، گزینه مناسبتری است. با این حال در ساختمانهایی که دو مخزن جداگانه برای شرب و آتش نشانی لحالظ شده نیز، این مخازن سه لایه و چهار لایه آنتی باکتریال توصیه میشود؛ زیرا مانع از ایجاد جلبک و گرفتگی لولهها و اتصالات خواهد شد.
انواع
مخزن آتش نشانی در واقع همان مخازن ذخیره آب است، با این تفاوت که لولهکشی جداگانه دارد و در صورت ایجاد حریق، آب ذخیره شده در منبع را برای مهار آتش، از طریق دریچههای نصب شده در ساختمان ارسال میکند. بهترین مخزن برای استفاده به عنوان منبع ذخیره آب آتشنشانی در حال حاضر، مخزن پلی اتیلن است.
میتوان از انواع مخازن پلاستیکی با شکلهای هندسی گوناگون و در ابعاد مختلف به عنوان تانکر آتش نشانی استفاده نمود. ولی از پرکاربردترین این مخازن میتوان ۲ دسته مخزن افقی و مخزن عمودی را نام برد.
لیست انواع مخزن آتش نشانی
- مخزن آتش نشانی فلزی
- مخزن آتش نشانی پلی اتیلنی
- مخزن آتش نشانی کامپوزیت
- مخزن آتش نشانی بتنی
نصب مخزن آتش نشانی
بهترین مکان جهت نصب منبع ذخیره آتشنشانی، پشت بام ساختمان است. در صورت نصب مخزن در پشت بام بدون پمپ آب، در مواقع ضروری مانند آتشسوزی، اگر با قطعی برق ساختمان روبرو شدید، مخزن آتش نشانی بدون برق و با استفاده از نیروی گرانش، آب را برای مهار آتش به درون لولههای ساختمان سرازیر میکند. به همین دلیل، بهترین موقعیت برای نصب مخزن را پشت بام در نظر میگیرند.
برخی از هموطنان مخازن آب آتش نشانی را در جاهای تاریکی مثل اتاقهای تاسیسات و زیر زمین و… که هیچگونه روزنه نوری وجود ندارد، قرار میدهند. در اینگونه موارد به دلیل نبود نور آفتاب، میتوان از مخازن آب تک لایه استفاده کرد، ولی باید در نظر گرفت که استفاده از مخازن در تاسیسات و زیر زمین اصولی نیست و با قطع شدن برق امکان پمپاژ آب جهت اطفاء حریق غیرممکن شود. در این شرایط، ترجیحا اگر امکان دیگری ندارید، بهتر است مخزن آتش نشانی خود را در پارکینگ قرار دهید.
مخزن ذخیره آب آتش نشانی چطور کار می کند؟
کارکرد مخزن ذخیره آتش نشانی بسیار ساده است، فقط کافی است که یک ورودی مخزن آب را به مسیر آب ورودی از کنتور وصل کنید، سپس خروجی مخزن را به ورودی سیستم لوله کشی اطفاء حریق وصل کنید تا این سیستم به کار بیوفتد. مخزن ذخیره آب آتش نشانی باید حداقل آب مورد نیاز ۵۰% کل جعبههای آتش نشانی (شیلنگ قرقره) را برای مدت ۱۵ دقیقه تامین نماید و در سیستمهای آتشنشانی و اطفاء حریق دارای “آبپاش” یا “اسپرینکلر” نیز حجم مخازن باید طوری انتخاب گردد تا حداقل به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه آب مورد نیاز اسپرینکلرها را تامین کند.
سیستم آبرسانی آتش نشانی وظیفهی رساندن آب از مخزن به جعبههای آتش نشانی، اسپرینکلرها و لولههای آب را به عهده دارد. هنگام آتش سوزی به صورت اتوماتیک آب مورد نیاز برای اطفاء حریق از طریق منبع آب تامین میشود.
کاربرد این مخزن به نحوی است که باید یک ورودی از مخزن را به لوله کشی بعد از کنتور متصل و خروجی مخزن را به ورودی سیستم لوله کشی اطفاء حریق متصل کنید. بدین ترتیب، حجم آب مورد نیاز سیستم اطفاء حریق ساختمان برای زمان مورد نیاز تامین میشود تا در صورت وقوع حادثه، آب ذخیره شده به تجهیزات آبرسانی هدایت شود.
فرمول محاسبه حجم مخزن ذخیره آب آتش نشانی
محاسبه حجم مخزن ذخیره باید از فرمول زیر انجام شود:
Q=50*N
Q: درفرمول بالا حجم کل مخزن میباشد.
50: میزان دبی فرضی موتور پمپاژ است که شما باید به جای آن دبی موتور خود را قرار دهید.
N: تعداد جعبه های آتش نشانی موجود در ساختمان است که به مخزن وصل می شوند.
حتما توجه داشته باشید که در زمان خرید مخزن، مارک و برند معتبر مخزن را انتخاب کنید. مخزن آتش نشانی در صورت ایجاد آتش سوزی در ساختمان به کار میرود و در مکان مشخص نصب میشود. پس از محاسبه حجم مورد نظر نسبت به مساحت ساختمان، بهترین مخزن آتش نشانی را تهیه کنید.
استاندارد NFPA
حجم استاندارد تانکر ذخیره آب آتش نشانی بر اساس استاندارد اعلامی NFPA (National Fire Protection Association) ایالات متحده آمریکا است که مجموعهای از آموزشها، قوانین، کدها و استانداردهای مرتبط با پیشگیری و مقابله با آتشسوزی را گردآوری کرده است.
قیمت مخزن آتش نشانی
قیمت مخزن آتشنشانی تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد، از جمله:
- جنس مخزن: مخازن ممکن است از پلیاتیلن، فایبرگلاس یا استیل ساخته شوند.
- ظرفیت مخزن: ظرفیت مخازن از چند هزار لیتر تا چند ده هزار لیتر متغیر است.
- نوع طراحی: طراحی مخازن میتواند شامل تکلایه، سهلایه یا آنتیباکتریال باشد.
- هزینه نصب: حجم و محل نصب نیز بر قیمت آن تأثیرگذار است.
برای مشاهده همه محصولات و برزوترین قیمت مخزن آب پلی اتیلن، روی لینک آن کلیک کنید.