مخزن پلی اتیلن چیست؟ معرفی انواع مخازن پلی اتیلن و کاربرد آنها

نویسنده : پویا حیدرپور
بروز رسانی : اسفند ۱۴۰۲
مخزن پلی اتیلن چیست

مخزن پلی اتیلن، منبع آب یا تانکر آب پلی اتیلن؛ مخزن‌های پلاستیکی ساخته شده از پلاستیک با چگالی بالا هستند که ویژگی و خواص زیادی دارند و امروزه در بسیاری از صنایع کاربرد دارند. این مخازن یا تانکرهای پلاستیکی به دلیل مقاومت بالا در زمان تولید، در برابر حلال‌ها، گریس‌ها و مواد شیمیایی و همینطور به دلیل داشتن خاصیت فود گرید، قادر به ذخیره‌سازی مواد غذایی و دارویی هستند. خاصیت آنتی باکتریال مخازن پلی اتیلن از ورود نور خورشید و آلودگی به منبع‌های آب پلی اتیلن جلوگیری می‌کند که از ویژگی‌های منبع‌های آب پلاستیکی پلی اتیلن در نظر گرفته می‌شود. مخازن پلی اتیلن را با نام‌های دیگری مانند مخزن پلاستیکی، مخزن پلی اتیلن، منبع پلاستیکی، منبع پلی اتیلن، تانکر پلاستیکی، تانکر پلی اتیلن، تانکر آب پلی اتیلن نیز می‌شناسند، در این مقاله، به بررسی کامل مخازن پلاستیکی، کاربرد و معرفی انواع مختلف آنها بر اساس شکل هندسی می‌پردازیم، ضمن اینکه نحوه تولید، مزایا و معایب تانکرهای آب پلاستیکی تا راههای نگهداری صحیح و درست این محصولات را بررسی می‌کنیم و در نهایت راهنمای جامعی برای خرید مخزن آب در اختیار شما قرار می‌دهیم.

مخزن پلی اتیلن حیاط

مخزن پلی اتیلن

مزایای مخازن پلی اتیلن

یکی از مزایای مخزن پلی اتیلن، ذخیره‌سازی و مدیریت مصرف آب است. داشتن کنترل بیشتر بر مصرف آب و نگرانی بابت هدر رفتن آب شرب، امروزه به یک معضل در بسیاری از نقاط مختلف جهان است؛ این مخازن، علاوه بر اینکه راه حلی برای خشکسالی و کاهش بارندگی است، ویژگی‌‌ها و خواص مختلفی دارد که باعث شده جایگزین مناسبی نسبت به تانکرهای فلزی باشد. در ادامه برخی از ویژگی‌های مخازن پلی اتیلن را بیان می‌کنیم:

انواع مخزن پلی اتیلن

مخازن پلی اتیلن را می‌توان بر اساس معیارهای زیر دسته بندی کرد:

  1. مخازن پلی اتیلن بر اساس شکل هندسی
  2. مخازن پلی اتیلن بر اساس کاربرد
  3. مخازن پلی اتیلن بر اساس تعداد لایه

بر اساس شکل هندسی

یکی از مزیت‌های منبع‌های آب پلاستیکی پلی اتیلن نسبت به سایر مخازن، امکان تولید به شکل‌های هندسی متنوع و گوناگون است. ضمن اینکه این مخازن علاوه بر شکل هندسی، دارای لیتراژ و ابعاد مختلفی هستند. در لیست زیر انواع تانکرهای پلاستیکی پلی اتیلن را بر اساس اشکال هندسی معرفی می‌کنیم:

مخازن پلی اتیلن

انواع مخزن پلی اتیلن

بر اساس کاربرد

کاربرد اصلی مخزن پلی اتیلن، ذخیره سازی آب است؛ خصوصا در ساختمان‌های مسکونی برای افزایش فشار آب از مخازن پلاستیکی پلی اتیلن استفاده می‌شود، اما امروزه این محصول در صنایع مختلف کاربرد دارد و در لیست زیر انواع مخازن پلی اتیلن را بر اساس کاربرد آنها دسته بندی می‌کنیم:

مخزن پلی اتیلن پشت بام

مخزن پلی اتیلن نصب شده در پشت بام

بر اساس تعداد لایه‌ها

هر مخزن پلی اتیلن را بر اساس تعداد لایه‌های آن می‌توان به ۳ دسته تقسیم کرد که هر کدام بر اساس تعداد لایه‌ها، کاربری متفاوتی دارد:

  1. تک لایه
  2. سه لایه
  3. چهار لایه

مخزن پلی اتیلن تک لایه

تانکر پلاستیکی تک لایه برای نگهداری مواد صنعتی، حلال‌ها و اسیدها مناسب است. در زمان ساخت مخزن تک لایه، تنها یک بار مواد داخل قالب مخزن ریخته می‌شود و مایع درون مخزن به دلیل سطح شفاف آن، قابل مشاهده است.

مخزن پلی اتیلن سه لایه و چهار لایه

تانکرهای پلاستیکی سه لایه و چهار لایه، برای نگهداری آب آشامیدنی استفاده می‌شود و برای ساخت هر کدام، سه بار و چهار بار مواد داخل قالب می‌ریزند. این نوع مخزن پلی اتیلن برای نگهداری دیگر مواد و سیالات هم استفاده می‌شود، اما برای ذخیره سازی آب شرب بسیار مناسب است، زیرا لایه میانی آنها باعث می‌شود تا مخزن سطح شفاف نداشته باشد و در برابر نور خورشید یا اشعه فرابنفش مقاوم باشد، در نتیجه هیچگونه آلودگی و میکروب در منبع آب نشر پیدا نمی‌کند.

نحوه تولید مخازن پلاستیکی چگونه است؟

مخزن آب پلی اتیلن، همانطور که اشاره کردیم؛ از مواد اولیه پلی اتیلن (HDPE) ساخته می‌شود و فرآیند تولید آن از نوع قالب گیری دورانی یا چرخشی (Rotational Molding) است. در این روش از پلی اتیلن ۳۸۴۰ با وزن مولکولی بالاتر از ۶۰۰۰ استفاده می‌شود؛ در ابتدا مواد پلی اتیلن به صورت پودر شده، با اضافه شدن مواد آنتی باکتریال و رنگ مجاز ترکیب شده، درون قالب پخته می‌شوند. فرآیند تولید مخازن پلی اتیلن با چرخش ۳۶۰ درجه، مخلوط حاصل را در معرض حرارت و گرما به صورت یکنواخت درون قالب پخش می‌کند و پس از کاهش حرارت و عملیات خنک‌سازی، محصول نهایی در اتاق خنک‌کننده از قالب دستگاه خارج می‌شود.

نحوه تولید مخزن پلی اتیلن

نحوه تولید مخازن پلی اتیلن

چگالی مخزن، منبع یا تانکر پلی اتیلن چقدر است؟

تانکر پلاستیکی را جهت نگهداری انواع سیالات با دانسیته‌های مختلف، مورد استفاده قرار می دهند، به طور معمول این مخازن آب پلاستیکی دارای دانسیته تقریبا نزدیک به یک kg/m 3 هستند. ولی چنانچه نیاز به ذخیره‌سازی سیالاتی سنگین‌تر از این مقدار دارید، باید مخزن پلاستیکی پلی اتیلن را با وزن سنگین‌تری تولید نمائید، ولی باید این را نیز در نظر داشت که تا حد مجازی امکان افزایش وزن منبع پلاستیکی وجود دارد.

استفاده از مواد آنتی باکتریال در تولید مخزن پلاستیکی

به ترکیبات و مواد نانو بکار رفته در بدنه مخازن پلی اتیلن که مانع از رشد باکتری در آب می‌شوند، ترکیبات آنتی باکتریال می‌گویند. مخزن آنتی باکتریال، نوعی از مخازن است که به واسطه مواد اولیه استفاده شده در آنها جزء بهترین مخزن‌های پلی اتیلن برای مصارف خانگی و آشامیدنی به حساب می‌آید.

استفاده از مواد آنتی باکتریال در مخزن پلی اتیلن

استفاده از مواد آنتی باکتریال در تولید مخزن پلی اتیلن

نصب منبع آب پلی اتیلن

نصب غیر اصولی منبع آب پلاستیکی باعث آسیب دیدگی مخزن می‌شود و از مقاومت آن کم می‌کند. نصب صحیح و درست منبع آب پلاستیکی با رعایت شیوه‌نامه و دستورالعمل‌ها باید انجام شود. برخی از دستورالعمل‌های نصب مخزن آب پلی اتیلن را در لیست زیر قرار می‌دهیم:

  1. قبل از هر چیز، محل نصب مخزن باید مشخص شود. نحل نصب مخزن باید بدون شیب (شیب صفر درجه) و دارای فوندانسیون مناسب (بتن مسطح) باشد.
  2. اطراف مخزن باید به میزان ۲۵ سانتی متر فضای خالی داشته باشد. به طور مثال: در صورتی که مخزن در کنار دیوار قرار دارد، این فاصله باید رعایت شود.
  3. نصب مخازن پلی اتیلن نسبت به کاربرد آنها متفاوت است. به طور مثال: اگر بخواهیم مخزن دفنی را در زیر زمین نصب کنیم، باید از شیوه‌نامه نصب و ایجاد فوندانسیون متفاوت بهره ببریم.
  4. نصب لوله کشی مربوط به فشار آب، حتما باید در زمان نصب مخزن بررسی شود.
  5. نصب اتصالات مخزن نیز باید به درستی توسط کارشناس متخصص انجام شود.

نگهداری مخزن پلاستیکی

دستورالعمل‌های نگهداری مخازن پلی اتیلن مختلفی وجود دارد و از زمانی که یک مخزن پلی اتیلن را نصب می‌کنیم برای نگهداری از آنها استفاده می‌شود، مانند: دستورالعمل شستشوی مخزن. ضمن اینکه در صورت بروز مشکل، می‌توان با استفاده از روش‌هایی مانند جوشکاری، مخازن را تعمیر کرد. در این بخش به بررسی این موارد می‌پردازیم:

خرابی و تعویض تانکر آب پلاستیکی

همانطور که گفتیم، اگر نصب مخزن به صورت غیر اصولی انجام شده باشد، در آینده نیاز به تعمیر و جوشکاری مخزن به وجود می‌آید. مخزن پلی اتیلن به طور معمول عمر طولانی دارند، اما علائم مختلفی می‌تواند باعث خرابی مخازن شود که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنیم: (توجه )

  1. نصب نادرست مخزن
  2. نصب اشتباه، رگلاژ نبودن یا خرابی شناور (فلوتر)
  3. خرابی لوله‌های متصل به مخزن
  4. فشار بیش از اندازه آب و پر شدن مخزن
  5. آسیب دیدن مخزن (ایجاد ترک و سوراخ)
  6. کثیف بودن یا وجود مواد زائد در شیر مخزن
  7. فرسودگی مخزن

شستشوی مخزن آب پلاستیکی

شستشوی تانکر، سالی یکبار واجب است و همواره باعث افزایش سطح بهداشت و از بین رفتن رسوبات مخزن می‌شود. اما اگر این موضوع، درست و اصولی انجام نشود؛ می‌تواند باغث ایجاد جلبک و باکتری در مخزن شود. سازمان جهانی WHO در مورد شستشو و گند زدایی مخزن، روش‌های ارائه نموده که می‌توان از آن بهره برد. در ادامه مراحل شستشوی تانکر پلاستیکی پلی اتیلن را بیان می‌کنیم:

  1. ابتدا مخزن آب را تخلیه می‌کنیم.
  2. داخل مخزن را با ترکیبی از آب داغ و مواد شوینده تمیز می‌کنیم.
  3. مخزن و لوله‌ها را ضد عفونی می‌کنیم.
  4. مخزن را خالی می‌گذاریم تا به خوبی خشک شود.
شستشوی مخزن پلی اتیلن

شستشوی مخزن پلی اتیلن

پیشگیری از خرابی مخزن پلی اتیلن

مخزن پلاستیکی با توجه به مواد اولیه و نحوه تولید، طوری طراحی و تولید شده که قادر به تحمل دمای بین -۳۲ تا +۷۰ درجه است. منبع‌های آب پلاستیکی در برابر یخ زدگی آب داخل مخزن، مقاوم هستند، ولی در هنگام نصب؛ باید لوله‌های ورودی و خروجی مخزن طوری عایق‌بندی شود که مانع از یخ زدگی آنها شود، چون منبع آب پلاستیکی قادر به نگهداری مواد تا ۵۰ درجه سانتی گراد است.

خرید مخزن پلی اتیلن

اولین قدم در انتخاب مخزن آب پلی اتیلن، مشخص کردن قصد خرید است که مخزن را برای چه مصرفی قرار است تهیه کنید؟ برای مثال: جهت ذخیره سازی آب شرب در ساختمان یا استفاده صنعتی و کشاورزی؟ پرورش ماهی و شیلات یا حمل و نقل توسط نیسان و ترانزیت؟

پس از مشخص شدن هدف از خرید. نوبت به انتخاب شکل هندسی مخزن می‌رسد. معمولا در صورتی که نیاز به نصب ثابت داشته باشید، از مخازن عمودی و افقی استفاده می شود. این تانکرها، پرفروش‌ترین مخازن پلی اتیلن هستند که در ابعاد و حجم‌های مختلف تولید می شوند. نمونه های دیگری از مخازن نیز هستند که براساس مکان نصب و ابعاد به شکل‌های خاصی، طراحی و تولید شده‌اند، به طور مثال: مخازن زیر پله، آسان رو، مکعبی و دیگر موارد.

در ابتدا باید محل نصب مخزن با بررسی مساحت محل و درب ورودی مشخص شود و سپس لیتراژ مناسب منبع آب تعیین گردد. در بعضی مواقع نصب چند مخزن کوچک به جای یک مخزن بزرگ بسیار کارآمد است. در مواقعی که تانکر پلاستیکی قرار است جهت ذخیره‌سازی مواد سنگین‌تر از آب مورد استفاده قرار بگیرد، باید نسبت به خرید منبعِ سفارشی سنگین اقدام نمود. در هنگام استفاده از مخزن آب پلی اتیلن برای نگهداری آب شرب، بهتر است از مخازن سه لایه و چهار لایه آنتی باکتریال استفاده نمود.

هنگام تهیه تانکر؛ بهترین برند تولید کننده مخزن آب را انتخاب کنید، زیرا به دلیل وجود مخازن بی‌کیفیت و غیر استاندارد که فاقد مجوزات بهداشتی نیز هستند، برخی از تانکرها عمر مفید بسیار پائینی دارند و باعث افزایش هزینه مصرف کنندگان و به خطر افتادن سلامت آنها می‌شوند.

خـلاصـه مـقـالـه :
مخزن پلی اتیلن نوعی مخزن با مواد اولیه ساخته شده از چگالی بالا است و به همین دلیل مقاومت بالایی در برابر ضربه و شکنندگی دارد. استفاده از مواد آنتی باکتریال در زمان تولید مخازن پلی اتیلن باعث می‌شود تا در برابر آلودگی و میکروب نیز مقاوم شوند، ضمن اینکه این تانکرهای پلاستیکی ویژگی‌ها و خواص زیاد دیگری دارند که آنها را به جایگزین مناسبی برای مخازن فلزی تبدیل کرده است. انواع منبع‌های آب پلاستیکی پلی اتیلن را می‌توان به دو دسته از نظر شکل هندسی و کاربرد تقسیم کرد که به طور کلی باعث شده امروزه در بخش‌های مختلف صنایع مختلف مورد نیاز باشند. در این مقاله توضیح دادیم که مخزن پلی اتیلن چیست و کاربردها و مزایای آنها را بیان کردیم، ضمن اینکه درباره چگونگی نگهداری از آنها و پیشگیری از خرابی به روش‌هایی اشاره داشتیم و در نهایت شما را به طور خلاصه برای انتخاب مخزن پلاستیکی مناسب نظرتان راهنمایی کردیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره، می‌توانید با ما در تماس باشید.

مخزن پلی اتیلن چیست و چه کاربردی دارد؟

مخزن تولید شده از مواد پلاستیکی با چگالی بالا (۳۸۴۰ HDPE) است که به روش قالب گیری دورانی تولید می‌شود و برای ذخیره سازی و مدیریت مصرف آب استفاده می‌شود. این تانکر پلاستیکی، امروزه جایگزین مناسبی برای مخازن فلزی شده و در صنایع مختلف کاربرد دارد.

مزایای مخزن پلی اتیلن چیست؟

ذخیره سازی و کنترل آب و سیالات دیگر - مقاوم در برابر ضربه - طول عمر بالا - نصب آسان - بهداشتی و آنتی باکتریال - مقاوم در برابر نور خورشید - قیمت پایین نسبت به مخازن فلزی - دارای تنوع در شکل و ابعاد - دارای نشان استاندارد

چند نوع تانکر پلاستیکی پلی اتیلن داریم؟

مخزن عمودی - مخزن افقی - مخزن بیضی - مخزن مکعبی - مخزن قیفی - مخزن زیرپله - مخزن آسانرو - مخزن نیسانی - مخزن انبساط - مخزن سمپاش

چگونه باید از منبع آب پلی اتیلن نگهداری کنیم؟

نصب صحیح و درست مخزن، تاثیر زیادی در طول عمر مخزن شما دارد و با آگاهی از علائم خرابی مخزن پلاستیکی، می‌توانید با جوشکاری آن را تعمیر کنید.

چه موادی را می توان در مخزن پلی اتیلن نگهداری کرد؟

تانکر پلی اتیلن، همانطور که از نام آن مشخص است از مواد اولیه پلی اتیلن ۳۸۴۰ تولید می‌شود و به همین دلیل، سازگاری خوبی با انواع سیالات همچون مواد سوختی، اسیدها، ضد یخ ها، آفت کش ها و دیگر مواد دارد. مخازن پلاستیکی با توجه به اینکه از مواد اولیه فود گرید (Food Grade) تولید می‌شوند، جهت ذخیره سازی انواع مواد غذایی، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

چطور یک مخزن پلاستیکی بخریم؟

در مرحله اول، هدف از خرید مخزن و محل قرار گفتن آن را مشخص کنید و در مرحله بعد ابعاد و حجم مخزن مورد نظرتان را انتخاب کنید.

۴.۲/۵ - (۵ امتیاز)
به اشتراک بگذارید :
share Telegram
share WhatsApp
share Eitaa
share Soroush
author
تیم تحریریه تهران پلیمر یارا

این تیم ، متشکل از نویسندگان باتجربه و متخصص در صنعت پلیمر است که به صورت تخصصی به نگارش مقالات و مطالب کاربردی در صنعت پلیمر و قالب گیری دورانی می پردازد. در مقالات خود سعی کردیم دانستنی های زیادی در خصوص انواع مخزن، منبع و وان های پلی اتیلن یا پلاستیکی آموزش دهیم.

۱ پرسش و پاسخ
  1. محمدرضا کاظمی - مهر ۱۴۰۳

    شما مخازن پلی اتیلن دیگه دو یا ضایعات هم میخرید بدردتون میخوره

  2. تهران پلیمر یارا - مهر ۱۴۰۳

    سلام وقت بخیر
    خوشبختانه به هیچ وجه در هیچ یک از فرآیند های تولید از مواد درجه دو یا ضایعاتی استفاده نمی کنیم.