صفر تا صد مخزن آتش نشانی + محاسبه حجم و استانداردها

نویسنده : نویسندگان تهران پلیمر
بروز رسانی : ۲۸ آذر ۱۴۰۲
هرآنچه باید درباره مخزن آتش نشانی بدانیم

مخزن آتش نشانی (به انگلیسی: Cistern for fire) طبق اعلام سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی برای آپارتمان، شرکت، کارگاه و دیگر موارد به منظور راه‌اندازی سیستم اطفاء حریق و سیستم آتش نشانی آپارتمان (که می تواند شامل جعبه آتش نشانی و اسپرینکلر هم باشد) ضروری است. ما در این مطلب، سعی کردیم مطالب را در خصوص مخزن آب آتش نشانی (حجم و ظرفیت مخزن مورد نیاز آتش نشانی، محل نصب و ارتفاع، نگهداری و تعمیر منبع آتش نشانی) ارائه کنیم.

می‌توان از انواع مخازن پلی اتیلن با شکل‌های هندسی گوناگون و در ابعاد مختلف به عنوان مخزن آب آتش نشانی استفاده نمود. ولی از پرکاربردترین این مخازن می‌توان ۲ دسته مخزن افقی و مخزن عمودی را نام برد.

نصب مخزن آتش نشانی

مخزن ذخیره آب برای زمان آتش

مخزن آتش نشانی آنتی باکتریال (Antibacterial fire water tank)

مخازن پلی اتیلن سه لایه و چهار لایه آنتی باکتریال جهت استفاده به عنوان مخزن آتش نشانی بسیار مناسب می‌باشد؛ زیرا در اغلب مکان‌هایی که از یک مخزن برای شرب و اطفاء حریق استفاده می‌شود، گزینه مناسب‌تری می‌باشد. با این حال در ساختمان‌هایی که دو مخزن جداگانه برای شرب و آتش نشانی لحالظ شده نیز، این مخازن سه لایه و چهار لایه آنتی باکتریال توصیه می‌شود؛ زیرا مانع از ایجاد جلبک و گرفتگی لوله‌ها و اتصالات خواهد شد.

مخزن ذخیره آب آتش نشانی چطور کار می کند؟

کارکرد مخزن ذخیره آتش نشانی بسیار ساده است، فقط کافی است که یک ورودی مخزن آب را به مسیر آب ورودی از کنتور وصل کنید، سپس خروجی مخزن را به ورودی سیستم لوله کشی اطفاء حریق وصل کنید تا این سیستم به کار بیوفتد. مخزن ذخیره آب آتش نشانی باید حداقل آب مورد نیاز ۵۰% کل جعبه‌های آتش نشانی (شیلنگ قرقره) را برای مدت ۱۵ دقیقه تامین نماید و در سیستم‌های آتش‌نشانی و اطفاء حریق دارای “آبپاش” یا “اسپرینکلر” نیز حجم مخازن باید طوری انتخاب گردد تا حداقل به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه آب مورد نیاز اسپرینکلرها را تامین کند.

ads
قیمت و خرید مخزن زیر پله

نصب

بهترین مکان جهت نصب مخزن آب آتش‌نشانی، همانطور که در تصاویر بالا مشخص می‌باشد، پشت بام ساختمان است، چرا که در صورت قطع برق، جریان آب قطع نمی‌شود. البته برخی از هموطنان مخازن آب آتش نشانی را در جاهای تاریکی مثل اتاق های تاسیسات و زیر زمین و غیره که هیچگونه روزنه نوری وجود ندارد ، قرار می دهند. در اینگونه موارد می‌توان از مخازن آب تک لایه استفاده کرد ولی باید در نظر گرفت که استفاده از مخازن در تاسیسات و زیر زمین اصولی نیست و با قطع شدن برق امکان پمپاژ آب جهت اطفاء حریق غیر ممکن خواهد شد. مخزن آتش نشانی را در پارکینگ هم می‌توان نصب کرد و مخزن مناسب برای استفاده در پارکینگ است.

نصب مخزن آتش نشانی در پشت بام

مخزن آتش نشانی در پشت بام

فرمول محاسبه حجم مخزن ذخیره آب آتش نشانی

محاسبه حجم مخزن آب باید از فرمول زیر انجام شود:

Q=50*N

حتما توجه داشته باشید که در زمان خرید مخزن، مارک و برند معتبر مخزن را انتخاب کنید. مخزن آتش نشانی در صورت ایجاد آتش سوزی در ساختمان به کار می‌رود و در مکان مشخص نصب می‌شود. پس از محاسبه حجم مورد نظر نسبت به مساحت ساختمان، بهترین مخزن آتش نشانی را تهیه کنید.

خـلاصـه مـقـالـه :
مخزن آتش نشانی در ساختمان برای مواقع آتش‌سوزی کاربرد دارد. این مخزن هم به صورت جداگانه و هم به صورت مشترک با مخزن آب مورد استفاده قرار می‌گیرد. منبع آب آتش نشانی را می‌توان از جنس پلی اتیلن در نظر گرفت، چرا که هزینه کمتری دارد و همینطور نصب آن در پشت بام بهتر است.

آیا می‌توان از مخازن پلی اتیلن جهت ذخیره‌سازی آب آتش نشانی استفاده نمود؟

بله.

کدام مخازن پلاستیکی برای نصب در ساختمان جهت آتش‌نشانی مناسب می‌باشند؟

پرکاربردترین مخازن در زمینه آتش‌نشانی، مخازن افقی و عمودی هستند.

بهترین مکان جهت نصب مخزن آتش نشانی کجاست؟

مناسب‌ترین مکان برای نصب مخزن آتش نشانی پشت بام ساختمان می باشد. زیرا چنانچه برق ساختمان قطع گردد آب مخزن آتش نشانی نیز قطع نمی شود.

آیا می‌توان از یک مخزن هم برای شرب و هم برای آتش نشانی استفاده نمود ؟

بله این امکان وجود دارد، ولی پیشنهاد می‌شود از مخازن ضد جلبک و آنتی باکتریال برای این منظور استفاده شود.

۴.۵/۵ - (۲ امتیاز)
به اشتراک بگذارید :
share Telegram
share WhatsApp
share Eitaa
share Soroush
author
تیم تحریریه تهران پلیمر یارا

این تیم ، متشکل از نویسندگان باتجربه و متخصص در صنعت پلیمر است که به صورت تخصصی به نگارش مقالات و مطالب کاربردی در صنعت پلیمر و قالب گیری دورانی می پردازد. در مقالات خود سعی کردیم دانستنی های زیادی در خصوص انواع مخزن، منبع و وان های پلی اتیلن یا پلاستیکی آموزش دهیم.

برچسب ها : مخزن آتش نشانی مخزن آب قیمت مخزن آب
۸ پرسش و پاسخ
  1. بهمن - اسفند ۱۴۰۳

    سلام وقت بخیر .ما یه ساختمان نوساز ۶ طبقه ۱۶ واحدی داریم ک الان اقدام کردیم برای کارهای آتش نشانی از آنجا ک با کمبود فضا در پارکینگ مواجه هستیم سازنده میگه فقط باید منبع ۷۰۰۰ لیتری قرار بدیم ک متاسفانه ارتفاع سقف تقریبا ۳۰ سانت کوتاه‌تر از منبع هستش آیا آتش نشانی با وجود مشکل پیش آمده در جهت کوچکتر کردن منبع مثلا ۶۰۰۰ همکاری میکنه یا آیا راهکاری هست برای حل این مشکل

  2. تهران پلیمر یارا - اسفند ۱۴۰۳

    سلام وقت بخیر
    معمولا این همکاری با توجه فضای مشترکین در نظر گرفته میشه.
    اگر ابعاد سقف پارکینگ رو میفرمودید بهتر میتونستم راهنمایی کنم چون تنوع زیادی از مخازن رو در احجام و ابعاد مختلف داریم. اگر فضاتون خیلی محدود باشه، بهترین راهکار استفاده از دو مخزن به صورت کوپلینگ یا متصل به هم هست.

  3. مجید امانی - دی ۱۴۰۳

    برای یه ساختمون ۵ طبقه ، ۴ تا روی پیلوت چه مخزن آب آتش نشانی خریداری کنم که برای مصرف هم جوابگو باشه؟
    دو تا ۲۰۰۰ تایید یا یه ۴ هزار تایی؟
    جنسش چی باشه؟

  4. تهران پلیمر یارا - دی ۱۴۰۳

    سلام وقت شما بخیر
    لطفا بفرمایید 5 طبقه چند واحدی؟

  5. خانی - آذر ۱۴۰۳

    با درود برای 33 عدد اسپرینکلر در پارکینگ منبع با چه حجمی نیاز داریم

  6. تهران پلیمر یارا - آذر ۱۴۰۳

    درود بر شما
    فرمول محاسبه حجم منبع:

    حجم منبع (لیتر)=تعداد اسپرینکلرها×نرخ جریان هر اسپرینکلر (ل/min)×زمان عملکرد (دقیقه)

    مثال:
    اگر هر اسپرینکلر ۱۰ لیتر در دقیقه مصرف کند و شما بخواهید آن‌ها را به مدت ۲۰ دقیقه فعال کنید، محاسبه به این شکل خواهد بود:

    تعداد اسپرینکلرها: 33
    نرخ جریان: 10 لیتر/دقیقه
    زمان عملکرد: 20 دقیقه

    حجم منبع=33×10×20=6600 لیتر

  7. حمید - آذر ۱۴۰۳

    سلام هر واحد ساختمان تانک چند لیتری برای آتش‌نشانی می خواهد مثلا واحد ما ۲۰۰ متر در ۳ طبقه است تانک چند لیتری احتیاج است

  8. تهران پلیمر یارا - آذر ۱۴۰۳

    سلام وقت بخیر
    حجم مناسب مخزن آب آتش نشانی با توجه به، نوع اسختمان، تعداد جعبه های آتش نشانی، مساحت متر مربع و تعداد واحد ساختمان مشخص میشه.

  9. ایمان - مهر ۱۴۰۳

    بطور معمول برای اطفا حریق بزرگ به چند گالن اب نیاز است

  10. تهران پلیمر یارا - مهر ۱۴۰۳

    سلام وقت بخیر
    حجم مخزن آب یا تعداد گالن مورد نیاز، کاملا وابسته به مساحت، طبقات و تعداد واحدهای ساختمان و جعبه های آتش نشانی در هر ساختمان است. لطفا از دستورالعمل درج شده در مقاله برای محاسبه حجم مخزن آب مورد نیاز استفاده کنید.

  11. طاهرپور - مهر ۱۴۰۳

    اگر از مخزن برای همزمان آب و آتش نشانی استفاده کنیم این امکان هست که یک خروجی پایین تر برای آـش نشانی و یک خروجی بالاتر برای آب شرب باشد؟

  12. تهران پلیمر یارا - مهر ۱۴۰۳

    سلام وقت بخیر
    بله شما می‌تونید به صورت همزمان از یک مخزن هم برای تامین آب آتش نشانی و هم آب شرب استفاده کنید. فقط کافیه دو خروجی در این مخزن وجود داشته باشه تا بتونید به صورت همزمان از هر دو خروجی استفاده کنید.

  13. محمد - تیر ۱۴۰۳

    ایا می توان اب مخزن اتش نشانی را به صورت داعم جهت شرب استفاده کرد ؟

  14. تهران پلیمر یارا - تیر ۱۴۰۳

    سلام وقت بخیر
    اگر منظورتون اینه مخزنی که قبلا فقط برای آتش نشانی بوده رو حالا برای ذخیره آب شرب استفاده کنید، در جواب باید بگیم که در صورتی که این مخزن کاملا تمیز و بدون هیچ نوع آلودگی باشه مانعی نداره.
    برای شستشو و ضدعفونی کردن مخزن هم مقاله درج شده در سایت رو به دقت مطالعه کنید.

  15. حسین باقری - خرداد ۱۴۰۳

    ببخشید اگر طبق محاسبات حجم مخزن خیلی زیاد بدست آید آیا میتوان از حجم های کمتر استفاده کرد مثلا بجای 50 متر مکعب از 40 متر مکعب استفاده شود

  16. تهران پلیمر یارا - خرداد ۱۴۰۳

    سلام وقت بخیر
    محاسبه گر حجم، مناسب ترین حجم مخزن آب متناسب با نیاز شما رو پیشنهاد میده.
    بنابراین شما میتونید از حجم های کمتر(نزدیک به حجم پیشنهادی) رو استفاده کنید.