قطع برق، یعنی قطع همزمان برق و آب! ضمن اینکه قطعی پرتکرار و نوسانات برق موجب خرابی یا سوختگی دستگاهها و تجهیزات الکترونیکی میشود. طبق پیشبینیها، این موضوع به یک بحران خانگی خصوصا در فصول گرم در کلانشهرها تبدیل میشود. این در حالی است که همواره با خشکسالی و کمبود آب روبرو هستیم. یکی از راه حلهای این مشکل، استفاده از یو پی اسهای پیشرفته در بازار است، اما روشهای دیگری برای حل مشکل آب در زمان قطعی برق هم وجود دارد که در ادامه بیان میکنیم.
برق اضطراری پمپ آب
زیرساخت اصلی سیستم تاسیسات آب یک ساختمان، پمپ آب و مخزن ذخیره و اتصال آنها است و تامین آب آشامیدنی و آب سیستم گرمایشی و سرمایشی به عهده این بخش است. نوسانات برق و انرژی، مشکلاتی در تامین آب یا سیستم گرمایشی به وجود میآورد و یکی از راه حلهای موجود در اختیار داشتن برق اضطراری برای پمپ آب یا همان یو پی اس پمپ آب است.
یو پی اس یک منبع تغذیه انرژی است که در واقع انرژی الکتریکی را در خود ذخیره میکند و در زمان قطعی برق به دستگاه شما میرساند. یو پی اس مخصوص پمپ آب در زمان قطع برق، پمپ آب ساختمان را روشن نگه میدارد تا جریان آب را به داخل واحدها حفظ کند. میزان ذخیره انرژی الکترونیکی در داخل یو پی اس، نسبت به مدل و قیمت دستگاه متفاوت است.
توجه داشته باشید که پمپ آب خانگی برای روشن شدن نیاز به جریان آمپر بالایی دارد و یو پی اسهای کوچک، ظرفیت کافی برای تامین برق را ندارند و عملکرد پمپ را دچار اختلال میکنند. این دستگاهها بسیار حساس هستند و وجود هرگونه خرابی یا مشکل در قطعات باعث میشود تا کارکرد آنها از بین برود. یو پی اس با استفاده از ژنراتور، اینورتر، باتری و… کار میکند که برای حفاظت و جلوگیری از خرابی این دستگاه مناسب هستند. برای تهیه یو پی اس پمپ، باید ابتدا آمپر پمپ را محاسبه کنید و براساس ظرفیت پمپ، ظرفیت یو پی اس مورد نظر خود را حساب کنید.

اتصال دستگاه UPS به پمپ آب خانگی
استفاده از مخزن آب بدون پمپ آب
چگونه با نصب مخزن آب بدون پمپ روی پشت بام، میتوان در زمان قطع برق، آب یک ساختمان را تامین کرد؟
جواب این سوال ساده است؛
حتما در مناطق کوهستانی و ارتفاع مشاهده کردید که یک منبع آب ذخیره را در ارتفاع قرار میدهند و لولههای آب در ارتفاع پایینتر از منبع قرار گرفتهاند. در این شرایط، دیگر نیازی به پمپاژ آب به داخل لولهها نیست و آب با استفاده از نیروی گرانش وارد لولهها میشود. اما این موضوع در مورد موقعیت ساختمانها هم صحیح است.
بهترین موقعیت برای نصب مخزن در ساختمان، پشت بام است. قرار دادن مخزن آب در پشت بام و نصب صحیح مخزن، باعث میشود تا آب با استفاده از نیروی گرانش و جاذبه با فشار وارد لولههای ساختمان شود. از نگاه علمی؛ به ازای هر ۱۰ متر ارتفاع، معادل یک بار (BAR) یا ۱۴.۵ psi فشار آب ایجاد میشود. با این راهکار ساده، میتوان بدون نیاز به پمپ و با هزینه مقرون به صرفه از مخزن آب به عنوان راهکاری در زمان قطعی برق و آب استفاده کنید.

مخزن آب برای تامین آب در قطعی برق
استفاده از ژنراتور برای تامین برق
برخی از کسب و کارها مانند تولیدات صنعتی، تجارت الکترونیکی، معادن، بیمارستانها و… بیشترین ضرر را در زمان قطع برق متحمل میشوند. در این زمان، یکی از روشهای جلوگیری از ضررهای احتمالی و فعال نگه داشتن و مدیریت مصرف انرژی، استفاده ژنراتور است. با قطعی برق و عدم پایداری جریان در سالهای اخیر اغلب ساختمانها برای تامین برق اضطراری ساختمان مانند برق آسانسور، ریموت پارکینگ و روشنایی محوطه عمومی از ژنراتور دیزلی استفاده میکنند.
استفاده از مخازن ذخیره آب پلی اتیلن در سایز و ابعاد مختلف به عنوان مخزن ذخیره سوخت و فسیل در این شرایط، بسیار کارآمد و بهترین مخزن پیشنهادی است. از موارد دیگری که در زمان راهاندازی ژنراتور باید در نظر گرفت؛ آلودگی صوتی و فنهای خنککننده است که باید امکان انتقال جریان هوا را به وجود بیاورند.

مخازن آب پلاستیکی برای زمان قطعی برق
روشن نشدن پکیج بعد از قطع برق
یکی از مسائلی که در زمان قطعی برق ممکن است در آپارتمانها به وجود بیاید، خرابی پکیج دیواری است. قطعات مهم پکیج که در زمان قطع برق با مشکل روبرو میشوند شامل موارد زیر هستند:
- پمپ سیرکولاسیون: وظیفه حرکت دادن آب گرم در سراسر سیستم گرمایشی منزل، اعم از لولهها و رادیاتورها را دارد و چرخه گرمایشی را کامل میکند.
- فلوسوئیچ: مشعل را روشن و مدار گرمایشی را فعال میسازد و با قطع برق، بًرد کنترل پکیج قادر به دریافت این سیگنالها نیست.
- سنسور NTC: نقش مهمی در دمای مدار آب گرم مصرفی و مدار گرمایش دارد و برای کنترل دما طراحی شده است. بدون برق این سنسور نمیتواند به درستی در مدار قرار بگیرد.
استفاده از یو پی اس پکیجها و شوفاژها باعث حفظ گرما و آسایش، افزایش بهرهوری انرژی و کاهش استرس در زمان قطع برق میشود که در مواقع اضطراری سلامت پکیج شما را تامین میکند.
