مخزن ماژولار یا مدولار، مخزنی است که به صورت چند تکه تولید میشود و میتوان آن را در محل نصب، مونتاژ و سرهم کرد. مهمترین ویژگی این مخازن، امکان نصب در محل پروژه است به نحوی که امکان عبور از درگاههای باریک و محدود را دارد و همینطور قابلیت افزایش حجم منبع با اتصال چند مخزن به یکدیگر به وجود میآید. مخازن ماژولار به روشهای مختلف تولید میشوند و جنس آنها معمولا از پلی اتیلن، کامپوزیت یا گالوانیزه است. در این مطلب، مخزن مادولار و چگونگی اتصال آنها، مزایای آن و روشهای تولید این نوع مخزن را بیان میکنیم.

مخزن ماژولار
مخزن ماژولار چیست؟
مخزن مدولار (به انگلیسی: Modular Tank)، مخزنی به صورت چند تکه است و این امکان را ایجاد میکند که در زمان نصب، بتوان آنها را به یکدیگر متصل و مخزنی با حجم مورد نظر تامین کرد. بسیاری از مسیرها و موقعیتهای مکانی، برای جابجایی مخازن بزرگ، مناسب نیستند و با وجود این ویژگی در مخزن ماژولار، میتوان مخزنها را بعد از اینکه به موقعیت مورد نظر رساندیم، نصب یا اصطلاحا اسمبل (Assemble) کرد. مخازن ماژولار را میتوان بدون محدودیت در پشت بام، سطح زمین، درون ساختمان و یا بر روی پایههای فلزی استفاده کرد.
کاربرد مخزن مدولار
به دلیل جنس مخازن ماژولار، که از نوع پلی اتیلنی یا کامپوزیتی است، میتوان از آن علاوه بر ذخیرهسازی آب؛ میتوان برای ذخیرهسازی انواع مایعات؛ مایعات شیمیایی، انواع اسیدها و بازها استفاده کرد. قیمت مقرون به صرفه، مقاومت بالا و خواص آنتی باکتریال و فود گرید، آن را تبدیل به جایگزین مناسبی برای مخازن از جنس فولاد ضد زنگ (Stainless Steel) کرده است. اما کاربرد اصلی این تانکرها، قابلیت جابجایی و نصب آنها در محل است؛ به طور مثال مخازن افقی مدولار، ضمن حمل و نقل آسان از معابر کم عرض و باریک، قابلیت برپایی یک مخزن حجیم را هم دارند.
مخزن مادولار را میتوان از جمله بزرگترین مخزن در انواع تانکرهای آب در نظر گرفته میشود. یکی دیگر از کاربردهای مخزن مادولار ذخیره و برداشت آب باران است و از این نوع مخازن به عنوان مخزن ذخیره باران نیز استفاده میشود.

مخزن مدولار
جنس مواد بکار رفته در مخزن مدولار
جنس مخازن ماژولار از نوع گالوانیزه، کامپوزیت یا پلی اتیلن است که بر اساس متریال و قیمت تانکر متغیر است، به طور مثال: مخزن گالوانیزه قیمت بیشتری نسبت به دیگر مخازن دارند. اما به همان اندازه، استفاده از ماده پلی اتیلن در مخزن مادولار، قیمت این مخزن و همینطور وزن آن را تا میزان بسیار زیادی کاهش میدهد، ضمن اینکه، مقاومت بدنه این مخازن بسیار بالا است و قابلیت نصب چندباره را هم دارد و از منهولهای متعدد، میتوان برای دسترسی به نقاط مختلف تانکر پلی اتیلن پلاستیکی استفاده کرد. از این مخزن در زیر زمین هم استفاده میشود که اصطلاحا به آنها “مخزن دفنی” گفته میشود. مخزن دفنی از جنس فایبرگلاس، بتن، پلاستیک یا فولاد است و قابلیت تحمل دمای مخزن بالای ۵۰ و پایین ۴۰ درجه را دارد.

قطعات منبع ماژولار
روش تولید مخزن ماژولار
روش تولید مخزن مدولار، قالب گیری دورانی است که از جدیدترین تکنولوژیها در صنعت تولید مخزن آب به شمار میرود. در این روش، مخازن در پرسهای هیدرولیک تولید میشوند، به طور مثال: مخزن GRP و دیگر مخازن کامپوزیتی (SMC, FRP) از جمله مخازن ماژولار به حساب میآیند.
قطعات مخزن ماژولار
قطعات مخزن ماژولار از قبل ساخته شدهاند و این موضوع به سرعت نصب آن در محل میافزاید. مخزن مدولار از ماژول میانی و ماژول کناری و دیگر لوازم جانبی تشکیل شده، به طور مثال در مخزن افقی ماژولار، دو ماژول کناری قرار دارد و ماژولهای میانی دیگر در بین آنها قرار میگیرند؛ بدین گونه که اگر نیاز به ساخت مخزن ۱۰ هزار لیتری داشته باشیم، میتوان از ۲ مخزن ماژول کناری ۲۰۰۰ لیتری و ۳ مخزن ماژول میانی ۲۰۰۰ لیتری استفاده کرد.
محاسبه حجم مخزن آب راهکارهای مختلفی دارد که طبق ابعاد و حجم آن قابل اندازهگیری است. طراحی پنلهای مخزن ماژولار به شکلهای L و U و مربعی شکل، امکانپذیر است و ظرفیت آنها متغیر در نظر گرفته میشود. در لیست زیر، برخی دیگر از اجزای داخلی تشکیلدهنده یک مخزن مادولار را معرفی میکنیم:
- فلنج خروجی
- فلنج ورودی
- دریچه منهول
- نردبان خارجی
- کانال
- تقویت کننده عمودی
- رابطه صفحات میله
- لاستیک آب بندی
- نوار زاویه بالا

مخزن ماژولار چیست؟
مخزنی تکهای است که در زمان نصب میتوان آن را مونتاژ و حجم آن را افزایش داد.
مخزن مدولار یا ماژولار چه کاربردی دارد؟
هنگامی که نیاز است تا تکههای مخزن را از مسیرهای صعبالعبور رد کنیم و در جایگاه مخصوص آن را نصب کنیم و همینطور در بسیاری از صنایع مختلف کاربرد دارد.