راههای جلوگیری از یخ زدن مخزن آب و آشنایی با آنها امری واجب و ضروری است، چرا که نگهداری صحیح به از منبع آب به اندازه خرید و نصب آن اهمیت دارد. کشور ایران دارای آب و هوای متنوع و به عبارتی چهار فصل است. در فصل زمستان و در مناطق کوهستانی، سرد شدن هوا پدیدهای طبیعی بوده، اما در این فصل دغدغه جدیتری نسبت به جلوگیری از یخ زدن مخازن آب، لولهکشی و شبکه آبرسانی وجود دارد، چرا که جلوگیری از یخ زدن آب، باعث افزایش طول عمر مخزن میشود.
عایق بندی منبع آب
عایق کاری مخزن آب از بهترین راههای این قضیه است. پشم شیشه برای این کار، متداولترین گزینه است. اما اینکه چگونه از پشم شیشه استفاده شود، تاثیر بالایی بر روی بازدهی خواهد داشت که در ادامه درباره آن صحبت می کنیم. در مخزن هوایی که در ارتفاع قرار میگیرد، استفاده از عایق مناسب میتواند کمک فراوانی کند تا در زمان بروز یخبندان یا در فصل سرما تا حدود زیادی از یخ زدن آب درون مخزن جلوگیری شود.
انتخاب مناسب پشم شیشه
پشم شیشه، یکی از روشهای عایق بندی مخزن آب است که برای اینکه مورد استفاده شما قرار بگیرد باید حتما به ۲ ویژگی توجه داشته باشد:
- حتما عایق حرارتی باشد
- مقاوم بالایی در برابر رطوبت داشته باشد.
- استفاده از فوم یا مخازن فوم دار
برخی از شرکتهای فعال در فرآیند ساخت مخازن پلی اتیلن از فوم به عنوان یک لایه حرارتی استفاده میکنند که به آن مخزن فوم دار میگویند. این فرآیند در زمان تولید مخزن در کارخانه و با ترکیب اسپری فوم انجام میشود که در نتیجه مخازن فومدار تولید و ارائه بازار شدند. اما ایراد اصلی و نقطه ضعف این مخازن، تشکیل نشدن آببند مناسب و پایین آمدن میزان مقاومت مخزن است. به همین دلیل، این روش در هنگام تولید، مورد تایید نیست. بنابراین بیشتر توصیه میکنیم که بجای استفاده از مخازن فوم دار، مخزن های خود را در پوشش فومی قرار دهید تا همچین مشکلاتی پیش نیاید.
پوشش فومی چگونه باید باشد؟
اگر می خواهید از فوم استفاده کنید، حتما طبق ۳ مرحله زیر، این کار را انجام دهید.
- تمیز کردن سطح مخزن آب
- چسباندن فوم عایق بندی
- اعمال پوشش محافظ برای آنکه فوم تکان نخورد
۳. دفن کردن مخازن و یا استفاده از مخزن دفنی
مخزن دفنی این قابلیت را دارند که در زیر خاک دفن شود و این موضوع از انجماد آب ذخیره شده درون آنها در زمستان جلوگیری میکند. جالب است بدانید که در فصل تابستان، نیز کاربرد دارند و باعث خنک نگه داشتن آب مخزن میشوند. این روش، همواره یکی از متداولترین گزینهها برای عایقبندی منبع آب است، اما عملیات اجرایی آن نیاز به مهارت و هزینه دارد.
۴. در جریان گذاشتن همیشگی آب
راهکار ساده دیگری که میتواند برای شما کارآمد باشد، این است که همیشه اجازه بدهید آب در جریان باشد تا یخ نزند. سیستم پمپاژ و یا استفاده از نیروی گریز از مرکز میتواند به خوبی این شرایط را برای شما فراهم کند.
۵. سیستم پمپاژ آب
در سیستم پمپاژ، از پمپهایی استفاده میکنیم که آب را به سمت بالا پمپ میکند و به این صورت کمک میکنند تا آب همیشه در جریان باشد.
۶. سیستم گریز از مرکز مخزن آب
طبق این روش مخزن همیشه به دور خودش در حال چرخش است. بنابراین آب داخل آن مدام در حال جابجا شدن است و از یخ زدن آن تا حد بالایی جلوگیری میشود.
۷. استفاده از سیستم گرمایش آب
راهکار ساده دیگری که میتواند در این زمینه به شما کمک کند، گرم کردن مخزن و آب داخل آن است. استفاده از المنت های گازی و یا هر چیز دیگری که آب شما را گرم کند تا دیرتر یخ بزند را میتوانید استفاده کنید. البته در این بین، دقت کنید که گرمای ایجاد شده به مخزن آسیب نزند. بنابراین این روش نیاز مراقبت دائمی از سمت شما است.
۸. استفاده از مخزن سه لایه
تعداد لایههای مخزن آب نه به طور کلی، اما تا حدود زیادی میتواند از یخ زدن منبع آب جلوگیری کند و استفاده از مخازن سه لایه و مخازن چهار لایه یکی از راهکارهای جلوگیری از یخ زدن منبع آب به حساب میآید.
برای جلوگیری از یخ زدن منبع آب چه راهکارهایی وجود دارد؟
عایقبندی منبع آب، استفاده از سیستم گرمایشی، مخزن سه لایه، دفن کردن مخزن راهکارهایی برای جلوگیری از یخ زدن مخزن آب هستند.