افزایش فشار آب در ساختمان با راهکارها و روشهای مختلف، امکانپذیر است. حتما شما هم این روزها با افت فشار آب در ساختمان روبرو شدید، خصوصا در طبقات بالا که در ساعات پرمصرف با مشکل کم شدن فشار آب روبرو میشوند. فشار استاندارد آب شهری در ورودی ساختمان و بعد از کنتور باید ۴.۲ بار باشد. اما این مقدار در مناطق متراکم شهری به ۲ بار یا ۲۹ psi کاهش مییابد. در این مطلب، میخواهیم در خصوص روشهای افزایش فشار آب ساختمان و علتهای افت فشار آب، اهمیت پمپ آب در ساختمان و بوستر پمپ افزایش فشار آب و موارد دیگر صحبت میکنیم.
دلایل اصلی افت فشار آب
بررسی علت افت فشار آب در تعیین روشهای کنترل و افزایش فشار آب در ساختمان بسیار موثر است. بنابراین قبل از هر اقدامی باید از سالم بودن لولهها و نشتی نداشتن آنها مطمئن شد. در صورتی که از لولههای فلزی در ساختمان استفاده شده باشد، احتمال رسوب در آنها بالا است. بنابراین معمولا توصیه میشود تا حد امکان، لولههای فلزی را با لولههای پلیمری و پلاستیکی جایگزین کرد. استفاده از فیلتر و کنترل صافی شیر آلات نیز در همین راستا باید انجام شود. باز نبودن شیر فلکه اصلی، سالم نبودن کنتور و شیر کنترل جریان، استفاده از سایز نامناسب لوله، کنترل پکیچ و آبگرم کن و صحت عملکرد سیفون توالت فرنگی از جمله عواملی است که بر افت فشار آب ساختمان تاثیر میگذارد و بررسی این عوامل باید به صورت دورهای انجام شود.
پمپ افزایش فشار آب آپارتمان
پمپ آب، بهترین راهکار افزایش فشار آب در ساختمان است. این دستگاه با فشار قابل تنظیم، آب را به داخل لوله کشی ساختمان هدایت میکند. پمپ برای این عمل به یک مخزن تحت فشار آب (منبع انبساط)، یک مخزن آب برای ذخیرهسازی آب شرب، سنسورهای فشار و اتصالات احتیاج دارد. پمپ آب انواع مختلفی دارد؛ نظیر مجهز به مخازن انبساط، بوستر و پمپ کلید خودکار دارد. نحوه نصب پمپ آب به مخزن، باید طوری باشد که این دستگاه متناسب با تعداد واحدها و طبقات ساختمان، انتخاب شود و در پایینترین سطح ساختمان نصب شود. این عمل برای آبگیری سریعتر مخزن و فشار مکش مثبت الزامی است.
استفاده از مخزن آب مناسب
محاسبه حجم مخزن آب از جمله موارد مهمی است که باید قبل از تهیه مخزن در نظر بگیرید. حجم مخزن بر اساس شکل هندسی با فرمول مشخص محاسبه میشود و دارای سه نوع ظرفیت اسمی، واقعی و قابل استفاده است. برای افزایش فشار آب ساختمان، در برخی از شرایط نیاز به افزایش حجم مخزن پیدا میکنیم، از این جهت اگر قصد تعویض مخزن را نداشته باشیم؛ میتوان با اتصال چند مخزن به یکدیگر (کوپل کردن) حجم آب ذخیرهسازی شده را افزایش داد و حجم آب بیشتری را در مخزن ذخیره کرد. ولی به هر حال خرید مخزن آب مناسب برای سیستم تاسیسات ساختمان، امری ضروری است که برای افزایش فشار آب نیز یک راهکار به حساب میآید.
افزایش فشار آب با نصب مخزن
استفاده از مخزن آب در ارتفاع یکی از روشهای کنترل و افزایش فشار آب در منازل است. پاسخ این پرسش که چرا مخازن آب را در ارتفاع بالا نصب میکنند، برای ایجاد اختلاف ارتفاع بین تانکر ذخیره آب و شیر خروجی در ساختمان است. این کار برای ایجاد فشار ثقلی (نیروی جاذبه و وزن) و غلبه بر افت فشار انجام میشود.
این روش، هزینه کمتری نسبت به استفاده از پمپ خواهد داشت. برای این منظور و ایجاد حداقل ۱.۵ بار فشار؛ در پشت بام ساختمانهایی که استحکام و تحمل بار کافی دارند، از یک مخزن ذخیره مناسب استفاده میشود. مخزن بر روی یک شاسی فلزی به ارتفاع ۵ متر بر روی خر پشتی نصب میشود. استفاده از این روش، حداقل فشار مناسب برای تامین آب ساختمان را فراهم میکند. برای افزایش طول عمر مخزن آب نیز نصبِ درست و صحیح مخزن، بازدید در بازههای زمانی مختلف بسیار مهم است. ضمن اینکه شستشوی مخزن آب به صورت دورهای از دیگر عواملی است که در سلامت سیستم و همینطور بهداشتی بودن آب مصرفی تاثیر بسزایی دارد.
تنظیم باد و رفع نشتی منبع انبساط
مطابق با قوانین و مقررات ساختمان، نحوه اتصال پمپ آب به مخزن؛ باید به گونهای باشد که پمپ دقیقا باید بعد از کنتور و مخزن نصب شود. آب بعد از عبور از کنتور در منبع آب ذخیره و در نهایت مقدار آب مورد نیاز ساختمان، توسط پمپ، پمپاژ میشود. نصب پمپ به طور مستقیم به شبکه آب شهری مشکلاتی به همراه دارد. اگر از مخزن تحت فشار استفاده میشود، باید تنظیم باد و رفع نشتی احتمالی در آن در نظر گرفته شود.
بوستر پمپ افزایش فشار آب
بوستر پمپها، برای افزایش و حفظ فشار آب را از طریق دو یا چند پمپ موازی تامین میکنند. عملکرد این پمپها به گونهای است که برای رفع نیاز همه ساکنین، در زمان پاسخگو نبودن منبع انبساط (تحت فشار)، استفاده میشود. در صورتی که فشار در محدوده لازم قرار نگیرد؛ به ترتیب پمپهای بعدی وارد مدار میشوند. از این سیستم در ساختمانهای بزرگ و در مکانهایی که مصرف آب بالا است، استفاده میکنند.
مینی پمپ افزایش فشار آب
مینی پمپ بر خلاف پمپ آب اصلی، در داخل واحد آپارتمان نصب میشود. این پمپ کوچک برای ساختمانهایی که متراژ کوچک تا متوسط دارند، انتخاب مناسبی است. به عبارت دیگر مینی پمپ برای افزایش فشار آب در مصارف روزانه و انتقال آب در حجم کم مناسب است. در مینی پمپ، عمل مکش انجام نمیشود؛ به همین دلیل به حداقل فشار آب ورودی از منبع اصلی ساختمان نیاز است.
در واقع مینی پمپ با کند نمودن سرعت جریان، آب را با فشار بیشتری وارد پمپ میکند. این پمپ قابل حمل، برای مصارف باغبانی و خانگی استفاده میشود. این دستگاه، قدرت و توان کمی دارد و معمولا زمانی که امکان تغییر لوله کشی واحد یا تعویض پکیج وجود نداشته باشد، استفاده میشود.
افزایش فشار آب آبگرمکن
فشار داخلی آبگرمکنهای دیواری برای عملکرد صحیح باید در یک محدوده مشخص باشد. برای افزایش فشار آب آبگرمکن، باید عواملی که منجر به افت فشار آبگرم کن یا پکیج میشود را بررسی کرد. اگر افت فشار دائمی باشد؛ احتمال وجود رسوب در لولهها و کویل آبگرم کن یا پکیچ در نظر گرفته میشود. برای جلوگیری از تشکیل رسوب باید از سختیگیر در ورودی آبگرمکن استفاده شود. شستشوی لولهها به کمک اسید نیز برای از بین بردن املاح و در نتیجه افزایش فشار کاربردی است. وجود نشتی یا باز نبودن کامل شیر آب خروجی و ورودی آبگرمکن نیز منجر به افت فشار در آب گرم میشود.
برای تنظیم فشار آب ورودی به آبگرم کن، میتوان از مینی پمپها نیز استفاده کرد. در این صورت آبگرمکن در فشار مناسب و دمای یکسان فعالیت میکند.
افزایش فشار آب شلنگ
برای بررسی افزایش فشار آب در شلنگ، باید عواملی مثل احتمال نشتی در لایه محافظ و تشکیل رسوب بررسی شود. برای مثال: شلنگ دوش حمام در صورت نشتی آب در لایه محافظ، دچار افت فشار میشود. برای مقابله با رسوب نیز میتوان از محلول آب و سرکه استفاده کرد. برای افزایش فشار آب شلنگ در زمان استفاده برای نظافت خانگی، صنعتی و تجاری، از تجهیزات جانبی نظیر “واتر جت” استفاده میشود. دستگاههای واتر جت یا شوینده فشار قوی با جلوگیری از سرعت آب در پشت دستگاه باعث افزایش فشار آب میشود.
نشتی لولههای آب ساختمان
در صورت استاندارد نبودن قطر لولهها و لولهکشی نامناسب در ساختمان، امکان ایجاد نشتی و ترکیدگی در لولههای ساختمان به وجود میآید که در نتیجه باعث افت فشار شده و در این شرایط برای افزایش فشار آب ساختمان باید حتما لولههای آب ساختمان را به صورت استاندارد نصب کرد. اگر قطر لولههای آب با دیگر تجهیزات استفاده شده در سیستم آبرسانی و تاسیسات هماهنگی نداشته باشد و فشار پمپ بیشتر از حجم و ظرفیت قطر لولهها باشد؛ ترکیدگی لولهها اتفاق میافتد. در این شرایط شبکه لولهکشی ساختمان با مشکل جدی مواجه میشود و منجر به افت محسوس فشار آب در ساختمان میشود.
تنظیم نبودن سوئیچ اتوماتیک
پِرشِر سوئیچ اتوماتیک شامل یک دستگاه برای کنترل و تنظیم فشار آب است و تنظیم نبودن آن باعث کاهش فشار آب ساختمان میشود. ضمن اینکه میتواند باعث خرابی پمپ آب و افزایش هزینههای برق نیز باشد. در صورتی که دچار افت فشار آب در ساختمان شده باشید، استفاده از دستگاه پرشر سوئیچ اهمیت پیدا میکند.