امروزه به دلیل تغییرات آب و هوایی و کم شدن میزان بارش باران و کمبود منابع آبی در مناطق خشک دنیا، در اختیار داشتن یک منبع آب ذخیره، بسیار ارزشمند است. یکی از روشهای ذخیرهسازی آب در مناطق خشک، شامل ساخت مخزن زیر زمینی، جمع آوری آب باران و استفاده از روشهای آبیاری بهینه مانند آبیاری قطرهای است که به حفظ منابع آب و بهینهسازی مصرف آب در زمینهای زراعی کمک میکند.
ذخیره سازی آب در مناطق خشک، یکی از چالشهای پیچیده و البته مهم در جهان است. امروزه به دلیل کمبود آب و نیاز شدید به حفظ منابع حیاتی، استفاده از بهترین شیوه ذخیره سازی آب برای تامین نیازهای آب شرب، کشاورزی و صنعتی و تامین نیازهای اساسی جامعه و گذر از بحرانهای طبیعی، اهمیت زیادی پیدا کرده است. در این مقاله، روشهای موثر و بهترین روش برای ذخیره سازی آب در مناطق خشک را با یکدیگر بررسی میکنیم.

ذخیره آب در مناطق خشک و صحرایی
اهمیت ذخیره سازی آب در مناطق خشک
ذخیره آب در مناطق خشک به دلایل مختلفی اهمیت دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقابله با کم آبی
- پیشگیری از تبخیر آب به دلیل گرما
- تامین آب آشامیدنی و بهداشتی
- کشاورزی و دامداری
- مدیریت بحران و خشکسالی
- بهینه سازی مصرف آب
بهترین روشهای ذخیره سازی آب در مناطق خشک را در ادامه معرفی و بررسی میکنیم:
جمع آوری و ذخیره آب باران
یکی از بهترین روشهای ذخیره آب در مناطقی که با کمبود منابع آبی روبرو هستند، ذخیره آب باران است. دلایل استفاده از این روش شامل مواردی مانند کاهش وابستگی به منابع آب شهری، کاهش هزینههای آب مصرفی، حفظ محیط زیست و موارد دیگری مانند مدیریت رواناب سطحی است.
جمع آوری آب باران در مناطقی که لوله کشی آب ندارند، جایگزین مناسبی است. همچنین هزینههای آب مصرفی را به ویژه برای مصارف غیر بهداشتی مانند آبیاری و شستشو کاهش میدهد. کاهش مصرف آب زیرزمینی در سالهای گذشته باعث شده تا نگرانی بحران آب بیشتر شود و این روش همینطور برای حفظ محیط زیست بسیار مناسب باشد.
مخازن پلی اتیلن
مخازن پلی اتیلن سه لایه و تک لایه گزینههای مناسبی برای ذخیره آب آشامیدنی هستند. این مخازن قیمت به صرفهای دارند و مانع از ورود نور خورشید میشود که در نتیجه از رشد جلبک جلوگیری میکنند. ویژگیهای منحصر به فرد، این مخازن را به انتخابی مناسب برای ذخیره سازی انواع مایعات تبدیل کرده است.
از جمله ویژگیهای دیگر این مخازن میتوان به حفظ کیفیت آب و ذخیره آب به صورت کاملا بهداشتی و بدون آلودگی اشاره داشت. همینطور مقاومت در برابر گرما و تحمل دمایی بالای مخزن باعث میشود تا در مناطق خشک و گرمسیر، بدون تغییر شکل و کاهش کیفیت عملکرد ذخیرهسازی، مورد استفاده قرار بگیرند.
سبکی و حمل و نقل آسان این مخازن نسبت به مخازن استیل و بتنی از دیگر ویژگیهای این مخازن است که نصب آنها را سریع و آسان میکند. همچنین مقاومت این مخازن در برابر خوردگی و زنگ زدگی و آسیبهای محیطی بسیار بالاست که قابلیت قرار دادن آنها را مکانهای مختلف مانند زیر زمین، پشت بام، سطح زمین و داخل آپارتمانها و ساختمانها فراهم میسازد.

آبیاری زمین کشاورزی در مناطق خشک و گرم
مخازن زیر زمینی
مخازن زیرزمینی یا دفنی، گزینهای ایدهآل برای ذخیره سازی آب در مناطق گرم و خشک هستند. کاهش تبخیر آب، کنترل دما و جلوگیری از گرم شدن آب، حفظ کیفیت آب و جلوگیری از آلودگی، امکان ذخیره حجم بیشتری از آب، بدون اشغال فضای سطحی، از مزایای استفاده از مخازن زیر زمینی در مناطق خشک است.
مخازن بتنی یا پلی اتیلنی برای دفن شدن در زیر زمین مناسب هستند. نصب کردن این مخازن در زیر زمین باعث ایمنی بیشتر و افزایش استحکام و طول عمر مخزن میشود. همینطور خطرات ناشی از زلزله و ضربه را کاهش میدهد.
سدها و حوضچههای مصنوعی
این نوع ذخیرهسازی برای تامین آب کشاورزی بسیار مناسب است. سدها سازههای بزرگی هستند که جریان آب را متوقف و آب را در پشت سد ذخیره میکنند. این کار باعث جمع آوری آب باران، جلوگیری از تبخیر سریع، نفوذ آب به منابع زیر زمینی، جلوگیری از ایجاد سیل در زمان بارندگیهای فصلی، افزایش رطوبت خاک میشود. یکی از بهترین روشها برای ساخت سد و حوضچههای ذخیره آب، استفاده از ورقهای ژئوممبران است که کاربرد زیادی در صنعت دارد.
سدها و حوضچههای ذخیره آب برای تامین آب آشامیدنی و صنعتی، تولید انرژی برق، بهبود شرایط زیست محیطی، حفظ مخازن آب کشاورزی، تامین آب دامداری و حتی ایجاد فرصتهای گردشگری و توریستی استفاده میشوند.

سیستمهای آبخیزداری
احداث بندهای خاکی و سنگی از جمله سازههایی است که مسیر آب را هدایت میکند و از فرسایش خاک و هدررفت آب جلوگیری میکند. این سازهها باعث نفوذ بهتر آب به سفرههای زیرزمینی میشوند. این سدهای کوچک و آبگیر، از سرعت جریان را در زمان بروز سیلهای ناگهانی کاهش میدهد.

مخزن آب مناسب در مناطق خشک و گرم
تصفیه و بازچرخانی آب
پس از ذخیره آب، میتوان از روشهای تصفیه برای بازیافت آب استفاده کرد. آب تصفیه ذخیره شده در مخزن، بسته به نوع آلودگیها و میزان خلوص، میتواند جهت استحمام و شستشو، آبیاری زمینهای کشاورزی و مصارف صنعتی استفاده شود. بدین ترتیب در مصرف آب از منابع طبیعی و حفظ محیط زیست صرفه جویی میشود و هزینههای تامین آب به ویژه در مناطق خشک کاهش مییابد. استفاده از ممبرانهای اسمز معکوس برای حذف املاح و آلایندههای محلول و تولید آب با کیفیت بالا در این شرایط کاربرد دارد.