امروزه برای بسیاری از افراد در جامعه کیفیت آب آشامیدنی اهمیت زیادی پیدا کرده و نوشیدن آب قلیایی توصیه بسیاری از افراد مشهور و متخصص است. آب قلیایی فواید زیادی برای بدن انسان دارد؛ برخی از فواید نوشیدن آب قلیایی، کاهش وزن، شفافیت پوست و مبارزه با سرطان است. در این مقاله با فواید و معایب آب قلیایی آشنا میشویم و به شما میگوییم که چرا نوشیدن آب قلیایی بهتر است و توصیه میشود؟

آب قلیایی برای ورزش
آب قلیایی چیست؟
آب قلیایی (به انگلیسی: Alkaline Water) آبی است که درجه PH طبیعی ۷ دارد. هر چه درجه PH آب قلیایی بالاتر باشد، آب قلیاییتر است و هر چه PH پایینتر باشد، آب اسیدیتر است. آب چشمهها و آب لوله کشی نیز به دلیل نمکها و فلزات، قلیاییتر است. آب قلیایی یا یونیزه شده PH بالایی معمولا بین ۸ تا ۹ دارد و دارای مواد معدنی مثل کلسیم، منیزیم و پتاسیم است. این آب دارای خاصیت آنتی اکسیدان است و به کاهش رادیکالهای آزاد کمک میکند.
مالینا مالکانی، متخصص تغذیه و رژیم غذایی در سخنرانی آکادمی تغذیه و خوراک شناسی میگوید: PH آب لوله کشی تقریبا حدود ۷ است و PH آب قلیایی حدود ۸ تا ۹ است.
آب قلیایی از کجا میآید؟
آب قلیایی به دو روش اصلی بدست میآید: طبیعی و مصنوعی که هر کدام ویژگیها و منابع خاص خودشان را دارند:
آب قلیایی طبیعی
این نوع آب قلیایی زمانی شکل میگیرد که از میان سنگها و خاکهای معدنی عبور میکند و مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم و پتاسیم جذب میکند. این نوع آب از چشمههای طبیعی، رودخانهها و چاههای طبیعی معدنی و بدون دخالت انسان، استخراج میشود.
آب قلیایی یونیزه شده
این نوع آب قلیایی با دستگاههای تصفیه آب یونیزه کننده تولید میشود. این دستگاهها با استفاده از الکتریسیته، مولکولهای آب را به بخشهای اسیدی و قلیایی تقسیم میکنند و بخش قلیایی را برای مصرف جدا میکنند.

آب قلیایی
مزایای آب قلیایی برای بدن
آب قلیایی به دلیل مزایای سلامتی و تعادل اسیدی-قلیایی بدن، طرفداران زیادی دارد.
لیزا درایر، متخصص تغذیه و از کارشناسان CNN، یکی از پژوهشگران در این زمینه میگوید: خاصیت قلیایی به خنثی کردن اسید موجود در گردش خون کمک میکند و فواید بسیاری برای سلامت بدن دارد. برخی از مزایای آب قلیایی برای بدن عبارتند از:
- تنظیم سطح pH بدن و کاهش اسیدیته
- کمک به هیدراته نگهداشتن بدن
- بهبود عملکرد گوارشی
- تقویت سیستم ایمنی
- کاهش خستگی و افزایش انرژی
در ادامه برخی از مزایای این آب را بررسی میکنیم:
بهبود گوارش
آب قلیایی به دلیل داشتن pH بالاتر از ۷ (بین ۸ تا ۹.۵) به کاهش اسیدیته معده کمک میکند. این خاصیت برای کاهش علائم رفلاکس معده و سوزش سر دل موثر است. ساختار مولکولی آب قلیایی کوچکتر است و جذب آن توسط سلولها راحتتر انجام میشود و این موضوع میتواند به آبرسانی بهتر دستگاه گوارش و تسهیل فرآیند هضم کمک کند.
آب قلیایی دارای خاصیت آنتیاکسیدان و حاوی کلسیم، منیزیم و پتاسیم است و به کاهش التهاب گوارشی کمک میکند. این آب در سمزدایی بدن نقش دارد و میتواند عملکرد کبد و کلیه را بهبود ببخشد.
بهبود خواب
آب قلیایی مانند داروهای خواب آور و به صورت مستقیم روی بدن تاثیر نمیگذارد. این آب با تاثیرگذاری بر روی فرآیندهای بیولوژیکی بدن به بهبود کیفیت خواب کمک میکند.
کاهش رفلاکس اسید
آب قلیایی با پی.اچ ۸.۸ آنزیم یا همان آنزیم اصلی عامل بیماری رفلاکس اسید را متوقف میکند و محتوای اسیدی معده را کاهش میدهد. در حالی که آب معمولی این قابلیت را ندارد. پزشکان معمولا آب قلیایی را به عنوان درمان مکمل برای رفلاکس اسیدی بیشتر بررسی میکنند.
اثرات ضد پیری
اخیرا طبق تحقیقاتی که محققان بر اثر نوشیدن روزانه آب قلیایی بر پیری بدست آوردند، آنها دریافتند که استفاده از آب قلیایی به عنوان مکمل رژیم غذایی میتواند به کاهش روند پیری نقش داشته باشد. همچنین این ادعا مطرح شده است که آب قلیایی سبب تقویت سیستم ایمنی بدن، سلامت پوست و کاهش وزن میشود.
تنظیم غلظت خون
آب قلیایی با آبرسانی بهتر و تنظیم تعادل اسید-باز بدن به کاهش ویسکوزیته خون کمک میکند و اکسیژن رسانی به بافتها را بهبود میبخشد. مطالعات نشان میدهد مصرف آب قلیایی بعد از ورزش باعث کاهش فشار قلبی-عروقی ناشی از کم آبی میشود و به جریان بهتر خون کمک میکند.
معایب مصرف آب قلیایی
مصرف زیاد آب قلیایی ممکن است در برخی افراد باعث سرگیجه، تهوع، ضعف عضلانی، ضربان قلب نامنظم یا کاهش کلسیم خون شود. همینطور مصرف زیاد این آب میتواند تعادل طبیعی بدن را برهم بزند.

آب قلیایی چیست
چگونه آب قلیایی درست کنیم؟
روش اول: اضافه کردن مواد قلیایی به آب
برای افزایش pH آب، میتوان از روشهای سادهای مانند افزودن جوش شیرین (۱/۸ قاشق چایخوری در یک لیوان آب) یا استفاده از آب لیمو و نمک دریا بهره برد. همچنین قطرههای قلیایی که حاوی مواد معدنی ضروری هستند، گزینهای سریع و بدون تغییر طعم آب محسوب میشوند.
یک روش دیگر این است که قطرههای پی.اچ آماده حاوی مواد معدنی قلیایی را از داروخانه تهیه کنید و به آب اضافه کنید.
روش دوم: فیلتر کردن آب
اگر از دستگاه تصفیه آب خانگی استفاده میکنید، نصب فیلترهای تصفیه آب قلیایی کننده یک راه حل دائمی برای افزایش pH آب و غنی سازی آن با مواد معدنی مفید است.
- دستگاه یونیزه کننده: این دستگاه به شیر آب متصل میشود و با استفاده از الکترودهای مثبت و منفی آب را یونیزه میکند. در نهایت آب آلکالاین را از شیر تحویل بگیرید. همچنین از آب اسیدی میتوانید برای از بین بردن باکتریهای پوست استفاده کنید.
- فیلتر یونیزه کننده: این فیلترها ارزانتر هستند و حمل آنها راحتتر است. آب طی چند دقیقه از این فیلترها عبور میکند و در محیط حاوی مواد معدنی قرار میگیرد.
- فیلتر اسمزی: این نوع فیلتر که هایپر فیلتر اسمز معکوس هم نامیده میشود، از غشای بسیار ظریفی برای فیلتر کردن استفاده میکند. ظرافت فیلتر به آن اجازه میدهد تا در مقایسه با فیلترهای معمولی، عناصر بیشتری را جذب آب کند و در نهایت آب را کاملا قلیایی میکند.